Brandweerkorpsen Vlaams-Brabant testen watertransport

door
Belga
Leestijd 1 min.

De hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant heeft vandaag in Geetbets een zonale oefening gehouden om de inzet van grootschalig watertransport te testen. Zeven brandweerkorpsen kregen steun van een helikopter van de federale politie. De brandweerkorpsen van Diest, Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Landen, Leuven, Overijse en Tienen rukten uit met verschillende tankwagens. De directie luchtsteun van de federale politie nam deel aan de oefening met een helikopter. Die eenheid staat diensten van de civiele veiligheid bij in rampsituaties, onder meer door transport van materiaal en personeel.

Er woedde volgens het scenario een hevige brand in de loods van een fruithandel aan de Kasteellaan, die oversloeg op een bos. Via tankwagentransport werd eerst 70.000 liter water aangevoerd. Nadien werd met 1,2 kilometer lange brandweerslangen 4.000 liter water per minuut uit de rivier de Gete gepompt. Het systeem van grootschalig watertransport wordt gebruikt bij grote branden, bijvoorbeeld in industriezones, waarbij de normale watervoorziening ontoereikend is. Het laat toe om bluswater over grote afstanden te transporteren. De helikopter zette een grote waterzak in waarmee telkens tussen 700 en 900 liter water over de brandhaarden gedropt werd.

"Met de oefening wilden we drie zaken testen", zegt Jan Lambrechts, majoor bij de hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant. "De oproepprocedures herhalen en verfijnen, waarbij de samenwerking tussen de brandweerposten versterkt wordt. Voorts is er een evaluatie van de inzet van een helikopter op moeilijk bereikbare plaatsen. Tot slot analyseren we de communicatie tussen brandweer en de luchtsteun van de federale politie."

bron: Belga