Afghaanse agenten gedood door Amerikaans "friendly fire"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij een gezamenlijke missie tegen een basis van de taliban zijn zeker twee Afghaanse politieagenten gedood door het Amerikaanse leger. Twee andere agenten raakten gewond. Dat schrijft BBC. Het is de eerste keer sinds de VS opnieuw soldaten gelegerd hebben in de provincie Helmand, in het zuidwesten van het land, dat er doden vallen bij een zogenaamd "friendly fire"-incident. De Afghaanse en Amerikaanse troepen voerden samen een missie uit tegen een basis van de taliban in het Nad Ali-district. Net op dat moment patrouilleerden enkele leden van de Afghaanse grenspolitie. Bij het bombardement dat volgde, kwamen zeker twee agenten om en raakten er twee andere collega's gewond. Er zouden ook talibanstrijders zijn omgekomen, zegt een Afghaanse bron aan AFP, zonder het exacte aantal te preciseren.

Het Amerikaanse leger erkent en betreurt vandaag in een mededeling dat er effectief Afghaanse slachtoffers zijn gevallen bij de aanval. Het leger heeft een onderzoek geopend. De Amerikanen zijn door de felle opmars van de fundamentalistische taliban sinds mei opnieuw in Afghanistan gelegerd, nadat Obama de troepen drie jaar geleden terugriep.

Vandaag zijn er overigens ook Amerikaanse soldaten gedood door een Afghaan in de provincie Nangarhar, in het noorden van het land. De dader, die het Afghaanse leger wist te infiltreren, werd kort daarop zelf doodgeschoten. Twee andere Amerikanen raakten bij het incident gewond, deelt de woordvoerder van de provinciegouverneur mee.

Afghanistan werd de laatste weken verschillende keren opgeschrikt door zwaar geweld door de taliban. Een bomaanslag in de hoofdstad Kaboel kostte aan meer dan 150 mensen het leven.

bron: Belga