Parlement van Tonga vindt geen voornaamwoord voor alle leden

Parlement van Tonga vindt geen voornaamwoord voor alle leden
AFP / M. L. Fonua

Het parlement van het Polynesische eiland Tonga heeft deze week een half dag stevig gedebatteerd. Niet over politieke zaken, wel over het voornaamwoord dat ze zouden gebruiken om alle parlementsleden te vertegenwoordigen.

De parlementsleden openden deze week hun zitting met de goedkeuring van een brief, die een antwoordt op de speech van Koning Tupou VI (foto). Maar volgens Matangi Tonga Online was er één struikelblok: het woord ‘matu’a’.Lord Havea Tu’iha’angana had bezwaar tegen de term, omdat die verwijst naar een groep oude mannen. Het schoentje knelt dan volgens hem bij Akosita Lavulavu, het enige vrouwelijke parlementslid. Lavulavu stelde zelf voor om ‘finemotu’a’, ofwel ‘één oude vrouw’ toe te voegen. Maar een ander parlementslid vond oude vrouw geen positieve omschrijving.

Het debat zou tot voorbij het middaguur geduurd hebben, wanneer de parlementsleden unaniem kozen voor ‘mau’ – ‘wij’. Lavulavu herinnerde haar er collega’s er wel fijntjes aan dat er toch één ‘finemotu’a’ zetelt in het parlement.

Het parlementaire gebeuren is nog behoorlijk nieuw op Tonga. Tot 2010 was het eiland een absolute monarchie, waarbij de koning alles voor het zeggen had.