De naakte molrat moet ‘sextortion’ bij tieners te voorkomen

De naakte molrat moet 'sextortion' bij tieners te voorkomen
Foto Flickr / tim Evanson

Een Canadese organisatie heeft een opmerkelijke mascotte gekozen voor een campagne tegen seksuele afpersing: de naakte molrat.

Sextortion is een vorm van afpersing waarbij vooral tieners geviseerd worden. De afpersers overtuigt het slachtoffer eerst om seksueel getinte beelden door te sturen, om vervolgens geld te eisen. Volgt er geen geldsom, dan zullen de beelden online geplaatst worden.

Het Canadese Centre for Child Protection probeert tieners nu op een ludieke manier te informeren en beschermen. Hun oplossing voor een vreemde die via het internet naaktfoto’s vraagt? Beelden van de naakte molrat terugsturen. Het haarloze knaagdier is zelfs het onderwerp van een aantal memes die het kinderbeschermingscentrum gemaakt heeft.

Canadian Centre for Child Protection

“We hopen dat dit beestje de aandacht van jongeren zal trekken en hen bewust zal maken van het probleem. Het doel van de campagne is dat ze twee keer nadenken voordat ze een naaktfoto doorsturen”, verduidelijkt Lianna McDonald van het kinderbeschermingscentrum  bij The Huffington Post.

De organisatie richt zich met het naakte knaagdier vooral op tienerjongens, die in 30% van de gevallen van sextortion het slachtoffer zijn. McDonald geeft ook toe dat de toon van de campagne gewaagd is, maar dat ze humor nodig hebben om die doelgroep te bereiken. De onderstaande video moet dat nog eens onderstrepen.