Samusocial - Federale regering stuurt regeringscommissaris naar Samusocial

door
Belga
Leestijd 2 min.

De regering-Michel trekt zoals aangekondigd het onderzoek naar de besteding van federale subsidies bij Samusocial open. Ze stuurt een regeringscommissaris naar de Brusselse daklozenvereniging om er de betrokken uitgaven van de voorbije vijf jaar tegen het licht te houden, zo verduidelijkt het kabinet van premier Charles Michel. Eerder deze week had staatssecretaris Zuhal Demir al een Inspecteur van Financiën op de zaak gezet. Haar diensten kende Samusocial ook vorig jaar 1,4 miljoen euro aan subsidies toe voor de winteropvang van daklozen. Doel was na te gaan of dat geld het voorbije jaar ook effectief naar die winteropvang ging.

"De opdracht van onze Inspecteur van Financiën is nu overgenomen door minister van Begroting Sophie Wilmès", verduidelijkt het kabinet-Demir. "Ons onderzoek ging enkel over het deeltje winteropvang en bleef beperkt tot het afgelopen jaar." Premier Michel kondigde gisteren in de Kamer al aan dat de ministerraad het onderzoek zou verruimen. Concreet blijkt dat ze een regeringscommissaris uitstuurt die ter plaatse de besteding van alle federale middelen zal controleren, dus ook het geld dat via andere departementen en voor andere projecten naar de Brusselse vzw ging.

Vraag is met name of het geld ook niet gebruikt werd voor andere zaken, of zelfs voor de veelbesproken vergoedingen voor de bestuurders van Samusocial, onder wie de intussen opgestapte PS-burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. "Elke euro voor armoedebestrijding moet naar armoedebestrijding gaan en naar niets anders", zo had de eerste minister gisteren al beklemtoond.

bron: Belga