Rode Duivels - Belgen op jacht naar drie punten in Estland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vanavond (20u45 Belgische tijd) nemen de Rode Duivels het in de A. Le Coq Arena in de hoofdstad Tallinn op tegen Estland op de zesde speeldag in WK-kwalificatiegroep H. "Drie punten is het enige dat vanavond van tel is", aldus bondscoach Roberto Martinez. 26 Rode Duivels reisden gisteren mee af naar Tallinn, waar een dag later de leidersplaats in groep H verdedigd moet worden. Met dertien op vijftien leiden de Belgen voor Griekenland (11) en Bosnië-Herzegovina (10), die het tegen mekaar opnemen in Zenica. Op basis van de resultaten kon België dus met vertrouwen afreizen naar Estland, dat in de heenwedstrijd in Brussel een 8-1 pandoering om de oren kreeg, ook al waarschuwt de bondscoach voor onderschatting. In de vorige vijf confrontaties werd er overigens vier keer gewonnen van de Esten, enkel in 2009 liepen de Belgen er tegen een 2-0 nederlaag aan. Momenteel staan ze pas op de 98e plaats op de FIFA-wereldranglijst. In kwalificatiegroep H komen ze met vier punten niet verder dan de voorlaatste plaats.

In principe mag de sterrenselectie van Roberto Martinez dus niet al te veel problemen ondervinden met de Esten, maar de bondscoach bewierookte de tegenstander de voorbije dagen, ook al is dat meer dan waarschijnlijk enkel en alleen om zijn groep op scherp te krijgen voor de laatste wedstrijd van een lang seizoen. De prestaties van de Esten gingen de laatste maanden wel in stijgende lijn, met een 3-0 thuiszege in een oefenzege tegen een verzwakt Kroatië en een draw in en tegen Cyprus.

"Drie punten is het enige dat vanavond van tel is. We spelen in deze kwalificatiecampagne nog drie keer op verplaatsing. Die drie punten zijn dus vitaal. Mijn grootste angst is de manier waarop we de wedstrijd zullen starten. De concentratie en de focus in de eerste vijftien minuten zijn cruciaal. Na een goeie start zal het een pak makkelijker worden", stelde Martinez.

Momenteel is het nog koffiedik kijken hoe de Spanjaard vandaag zijn troepen het veld zal opsturen. Martinez sprak eerder deze week van drie opties: de 3-5-2 waarmee hij uitpakte tegen Tsjechië, de gebruikelijke 3-4-2-1 of een elftal met Marouane Fellaini in de basis en Kevin De Bruyne nog eens in een meer aanvallende rol. Een dag voor de wedstrijd lijkt het er steeds meer op dat het de laatste optie zal worden: Martinez bejubelt Fellaini al de hele week en gaf aan dat het systeem met twee spitsen eerder een interessante optie voor de toekomst is, "afhankelijk van de tegenstander en de omstandigheden". Centraal op het middenveld zouden dan Axel Witsel en Fella komen, Nacer Chadli en Yannick Carrasco behouden ondanks wisselvallige prestaties hun plaatsen op de flanken. Voorin zouden De Bruyne en Dries Mertens in steun spelen van diepe spits Romelu Lukaku. Achterin en in doel zullen er geen wijzigingen zijn.

bron: Belga