Metallo’s niet te spreken over resolutie tegen wapenverkoop aan Saoedi’s

Metallo's niet te spreken over resolutie tegen wapenverkoop aan Saoedi's

De resolutie die donderdag in de Kamer is goedgekeurd en die pleit voor een einde aan de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië, kan op weinig begrip rekenen bij de Waalse socialistische metaalvakbond. Wallonië kent met onder meer FN Herstal een belangrijke wapenindustrie. De metaalvakbond vindt de resolutie hypocriet, omdat de resolutie enkel op tafel kwam na de polemiek over de Belgische steun voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de vrouwenrechtencommissie van de VN. “Terwijl er geen verband is met het dossier van de wapenhandel”, aldus de vakbond.

De vakbond wijst er ook op dat de gewesten bevoegd zijn voor de materie van wapenuitvoer. “De Waalse regering doet niet zomaar iets, zoals sommigen willen laten uitschijnen. Er is wel degelijk controle, en de debatten zijn soms fel.”
De vakbond wijst er ook op dat de VS juist voor miljarden dollars wapencontracten met Saoedi-Arabië hebben onderhandeld, goed voor honderden keren de omzet van FN Herstal.

De socialistische vakbond zegt zich bewust te zijn van de nood aan een harmonisering van de materie, maar dat moet minstens op Europees niveau gebeuren. “Zo niet zullen gewoon orderboekjes verhuizen, maar verandert er niets aan de problematiek.”

bron: Belga