Licht nu echt op groen voor aftreden Japanse keizer

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Japanse parlement heeft vrijdag de wet goedgekeurd waardoor keizer Akihito zal kunnen aftreden. De keizer, die kampt met gezondheidsproblemen, had zelf in augustus vorig jaar laten weten dat hij graag zou aftreden. Akihito trad begin 1989 aan, na het overlijden van zijn vader Hirohito - de keizer die na de Japanse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog zijn rol veranderd zag met de nieuwe grondwet, die zijn rol ceremonieel maakte. Akihito wordt de eerste keizer in zowat 200 jaar zijn die zelf afstand doet van de 'chrysanten troon'. Keizer Kokaku ging hem in 1817 voor.

Tot nu toe was er geen wettelijk kader om een keizer te laten aftreden. De timing voor de troonsafstand wordt binnen de drie jaar beslist. Naar verluidt zou de regering denken aan december 2018, wanneer de keizer 85 wordt. Akihito zal worden opgevolgd door zijn oudste zoon, de 57-jarige kroonprins Naruhito.

De wet die werd goedgekeurd geldt enkel voor de huidige Japanse keizer.

Een speciale commissie in het Hogerhuis heeft bovendien een niet-bindende resolutie goedgekeurd, waarin ze vraagt aan de regering om een debat te openen rond de vrouwelijke leden van de keizerlijke familie. Zij verliezen hun status als familielid wanneer zijn trouwen met een niet-royal. In mei raakte bekend dat de Japanse prinses Mako het recht op de troon zal verliezen door zich te verloven, terwijl de keizerlijke familie steeds kleiner wordt.

bron: Belga