IOC voegt 15 onderdelen toe aan olympisch programma

IOC voegt 15 onderdelen toe aan olympisch programma

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vijftien nieuwe onderdelen toegevoegd aan het olympisch programma voor de Spelen van 2020 in Tokio. Zo zullen de toeschouwers in de Japanse hoofdstad onder andere de ploegkoers, basketbal 3×3 en een gemengde 4x400m in de atletiek kunnen aanschouwen. Dat heeft het IOC bekendgemaakt. Op de buitengewone vergadering van vrijdag in het Zwitserse Lausanne wou het IOC het programma voor de Spelen van 2020 opfrissen en doen opschuiven in de richting van meer gendergelijkheid. Bijgevolg besliste het IOC ook een gemengde landencompetitie triatlon, een freestylenummer BMX voor mannen en vrouwen en een gemengde landencompetitie boogschieten toe te voegen. Bij boksen, kanovaren, roeien, schieten en gewichtheffen worden onderdelen voor mannen vervangen door onderdelen voor vrouwen of door gemengde competities. Andere nieuwe nummers zijn een gemengde 4x100m wissel in het zwemmen, een gemengde landencompetitie in het judo, basketbal 3×3 voor mannen en vrouwen, een gemengde 4x400m in de atletiek en een ploegkoers voor mannen en vrouwen in het baanwielrennen.

Voor België is de olympische (her)introductie van dat laatste onderdeel goed nieuws, want met Jolien D’hoore en Lotte Kopecky heeft België de regerende wereldkampioenen ploegkoers bij de vrouwen in huis. “Beste nieuws van de dag”, tweette D’hoore al. “Tokio, we komen eraan!” Op het voorbije WK in Hongkong veroverden Kenny De Ketele en Moreno De Pauw brons bij de mannen. “Ploegkoers opnieuw op het olympisch programma! Het had nooit mogen geschrapt worden, maar nu het terug is zal ik al het mogelijke doen om er in Tokio bij te zijn”, aldus De Ketele op Instagram.

Het IOC had eerder al vijf nieuwe sporten aangekondigd voor Tokio: baseball/softbal, surfen, karate, (sport)klimmen en skateboarden.
In totaal zullen er in Tokio 321 onderdelen op het programma staan, tegenover 306 in Rio de Janeiro 2016 en 302 in Londen 2012.

bron: Belga