Harde brexit zuur voor Belgische zuivelindustrie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) waarschuwt dat de uitvoer van zuivelproducten aanzienlijk zal dalen bij een harde brexit, een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Europees gezien zou het meest negatieve scenario een impact kunnen hebben tweemaal zo groot als het Rusland-embargo", aldus de BCZ, die vandaag de jaarcijfers bekendmaakte. De BCZ wijst er op dat het Verenigd Koninkrijk voor de Belgische zuivelindustrie op de vijfde plaats komt als exportbestemming, na Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië. In 2016 bedroeg de uitvoer van zuivelproducten naar het Verenigd Koninkrijk zo 285 miljoen euro, bijna 10 procent van de totale uitvoer van zuivelproducten.

"Het betreft vooral kaas, maar ook gefermenteerde melk, consumptie-ijs, melkdranken en melkpoeder", klinkt het in een persbericht. "Bij een harde brexit wordt verwacht dat de uitvoer aanzienlijk zal dalen. Al naargelang het scenario zouden invoerheffingen onze zuivelproducten 20 tot 40 procent duurder kunnen maken in de UK."

In 2016 verwerkte de Belgische zuivelindustrie bijna 4,5 miljard liter melk, 10 procent meer dan in 2015. Op tien jaar tijd gaat het volgens de BCZ om een groei van 45 procent. In 2006 verwerkte de Belgische zuivelindustrie nog ongeveer 3,1 miljard liter.

Op tien jaar tijd groeide de omzet met 33 procent, van 3,741 miljard euro in 2006 naar 4,987 miljard euro in 2016. In vergelijking met 2015 bleef de omzet in 2016 wel min of meer stabiel (+0,3 procent). De rechtstreekse tewerkstelling in de zuivelindustrie nam op jaarbasis licht toe (+1,7 procent naar 5.715 personen in 2016).

De zuivelindustrie is gematigd positief over 2017, maar voorzichtigheid blijft geboden, aldus nog de confederatie. "De melkleveringen mogen groeien, maar met mate. De hoge prijzen voor boter kunnen leiden tot vraaguitval."

De raad van bestuur van de BCZ heeft ook nog Luc Van Impe, afgevaardigd bestuurder van zuivelbedrijf Olympia, verkozen tot voorzitter van de confederatie. Hij volgt Jean-Marc Schevenels op, wiens mandaat ten einde was.

bron: Belga