Gatz: "Geen plan voor bijkomende afvloeiingen bij VRT"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Er is zeker geen plan van de Vlaamse regering voor bijkomende afvloeiingen bij de openbare omroep", zo laat Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) weten aan Belga. Wel zegt de minister dat hij zich bewust is van de problematiek van de stijgende personeelskosten bij de VRT, maar daar zijn zeker tot aan de volgende begrotingsopmaak oplossingen voor. Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep, zegt in een interview met De Tijd dat er in de komende jaren weer zo'n vijftig jobs bedreigd zijn bij de VRT. In het interview legt de topman van de VRT uit dat de Vlaamse regering een plafond van 43 procent van de ontvangsten oplegt dat naar personeelskosten mag gaan, terwijl de werkingskosten van de omroep niet worden geïndexeerd. "Als dat zo blijft, groeit de verhouding scheef, want de lonen stijgen natuurlijk wel met de index", zegt Lembrechts. "Over vier jaar is dat niet meer houdbaar. Dan komen de personeelskosten boven de afgesproken grens, en moeten we weer ingrijpen. Er zijn vijftig jobs bedreigd, en ik wil er alles aan doen om dat te vermijden."

In een reactie aan Belga legt Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz uit dat er in de jongste begrotingsovereenkomst beslist is om de loonkosten te indexeren en de werkingskosten niet. Naar de nabije toekomst toe, aldus de minister, is er voor 2017 en een stuk in 2018 geen probleem, want "de derving door niet-indexering van werkingskosten wordt opgevangen door de ruime sociale enveloppe van de regering (14 miljoen euro), waarvan de VRT maar een deel (7 miljoen) nodig heeft voor haar toekomst- en transformatieplan."

"En wat de periode na 2018 betreft, zal de financiering van de openbare omroep aan bod komen tijdens de besprekingen over de nieuwe begrotingsopmaak in september", besluit de minister.

bron: Belga