Britse verkiezingen - May fel bekritiseerd na "catastrofale fout" om vervroegde verkiezingen uit te roepen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse premier Theresa May krijgt felle kritiek te verwerken, nu haar partij volgens de exitpolls haar meerderheid dreigt te verliezen. In de media en op Twitter wordt ze fel onder vuur genomen door politici van de andere partijen. John McDonnell, de schaduwpremier van de Labour Party, stelt dat Theresa May een "catastrofale fout" heeft gemaakt toen ze besliste om 'snap elections' uit te lokken, zo liet hij verstaan aan de Britse zender BBC.

Zijn partijgenoot Clive Lewis sluit zich daarbij aan op Twitter. "Het zal een lange nacht worden voor de Theresa May en de Tories", zo schrijft hij. "May is toast!" (vrij vertaald: May zit in de problemen), besluit Lewis.

Alastair Campbell, de spindoctor van de vroegere eerste minister Tony Blair, noemt het resultaat van de exitpoll "een afwijzing van May en de harde brexit."

Paul Nuttall, de leider van de rechtse eurosceptische partij UKIP, is op Twitter eveneens scherp voor de eerste minister. "Als de exitpolls kloppen, dan heeft Theresa May de brexit in gevaar gebracht. Ik had van bij de start gezegd dat deze verkiezingen fout was. Hoogmoed." Zijn partijgenoot Nigel Farage benadrukt dan weer dat "de Conservative party een leider nodig heeft die in de brexit gelooft."

Tot slot heeft de Britse voetbalanalist Gary Lineker getweet dat May "de owngoal van het seizoen heeft gescoord".

bron: Belga