Blaasmarathon tijdens ‘weekend zonder alcohol achter stuur’

Voor de vierde keer wordt in ons land een ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ georganiseerd. Vanaf vrijdag 18 uur tot maandag 12 juni om 6 uur zal de politie alcoholcontroles houden op zowel de autosnelwegen als de gewest- en gemeentewegen in het hele land. De federale wegpolitie werkt hiervoor samen met een honderdtal lokale politiezones. Dat kondigt de federale politie aan in een persbericht. Vorig jaar werden tijdens de zomereditie van het ‘weekend zonder alcohol’ 22.769 bestuurders gecontroleerd. Daarvan tekenden er 22.066 (96,91 pct) safe en 3,09 pct van de bestuurders reed onder invloed van alcohol.

Door deze controle aan te kondigen, hopen de politie en diverse partners en verantwoordelijken dat bestuurders voor hun vertrek alternatieven (ter plaatse overnachten, alternatieve vervoermiddelen zoals een taxi, openbaar vervoer…) zoeken. Een alternatief kan zijn om een BOB aan te duiden, zodat ze zelf niet achter het stuur kruipen wanneer ze onder invloed van alcohol of andere stoffen zijn.

Naast het sensibiliseringsaspect van de actie, wil de politie voor de hardleerse bestuurders ook het risico vergroten dat ze onderworpen worden aan een controle dankzij een geïntegreerde aanpak en het inzetten van verschillende middelen in heel het land, aldus de federale politie.

bron: Belga