Zeker 230 burgers van Mosoel door IS gedood

Zeker 230 burgers van Mosoel door IS gedood
Zeker 230 burgers van Mosoel door IS gedood

De voorbije twee weken zijn in Mosoel meer dan 230 burgers door milities van Islamitische Staat (IS) geëxecuteerd nadat zij hadden gepoogd de wijk al-Shifa van de Noord-Iraakse metropool te ontvluchten. Deze “afschuwelijke daden” werden vandaag in Genève door de Verenigde Naties veroordeeld. Dinsdag had de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, op basis van “geloofwaardige bronnen” reeds gewag gemaakt van 163 doodgeschoten burgers. Net als bij de strijd om Oost-Aleppo, in Syrië, gebruiken de jihadisten burgers als menselijk schild. Intussen heeft de VN-mensenrechtenraad nog andere informatie ontvangen. Zo zouden op 26 mei een dertigtal mensen, onder wie kinderen, zijn omgebracht. Zaterdag werden meer dan veertig burgers gedood toen zij poogden een door het leger gecontroleerde zone te bereiken. Maar ook de regeringstroepen en de met hen vechtende milities zijn wat gewelddaden tegen burgers betreft, niet onbesproken.

Voorts zouden bij bombardementen op 31 mei -vermoedelijk van de door de met Bagdad samenwerkende, door de VS geleide internationale coalitie- in een andere wijk in het westen van de stad vijftig tot tachtig burgers zijn omgekomen.

Zeid riep de Iraakse veiligheidstroepen én de coalitie op, het internationale humanitaire recht te respecteren bij hun poging de stad op IS te heroveren. Ook berichten over schendingen van de mensenrechten door het Iraakse leger moeten onderzocht worden.

Bron: Belga