Vluchtelingenwerk Vlaanderen blikt ingang kabinet Francken in met conservenblikken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is vandaag bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaan aankloppen van achter een toren van conservenblikken. Met de slogan "Mensen zijn geen conserven" wil het aantonen dat mensen niet zomaar verhuisd mogen worden als objecten. Na de sluiting van verschillende opvangcentra zullen zo'n 500 asielzoekers tegen eind juni gedwongen moeten verhuizen uit de individuele opvang die Vluchtelingenwerk Vlaanderen en haar partners aanbieden. De asielzoekers krijgen in dat geval slechts vijf dagen de tijd om een andere opvangplaats te vinden. "Asielzoekers moeten op een menswaardige manier behandeld worden en dat is vandaag niet wat we zien als het gaat over de opvang van mensen op de vlucht in ons land", zegt Charlotte Vandycke, directrice van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Nadat een conserventoren werd opgebouwd voor de deur van het kabinet van staatssecretaris Francken, werd een delegatie van de ngo ontvangen door de kabinetschef voor "een constructief overleg".

De vluchtelingenorganisatie gaf haar visie op het opvangbeleid mee en ijverde voor enkele concrete maatregelen om vervelende verhuizingen in de toekomst te verhinderen. "We willen niet meer zien dat kinderen in het derde trimester van het schooljaar nog verhuisd worden. Dit soort zaken kunnen uitgesteld worden tot de schoolvakanties. We willen ook niet zien dat mensen met kwetsbare profielen en medische zorgen opnieuw moeten verhuizen. Dergelijke geschikte plaatsen moet je niet sluiten", stelt Vandycke.

bron: Belga