Steunactie maandag in Brussel voor in Turkije opgesloten Franse journalist

Steunactie maandag in Brussel voor in Turkije opgesloten Franse journalist

Het Belgische steuncomité voor Mathias Depardon, een 37-jarige Franse fotojournalist die sinds 8 mei in de gevangenis zit in Turkije, organiseert maandag 12 juni om 17.00 uur op het Luxemburgplein in Brussel een sensibiliseringsactie voor Depardon en 159 andere journalisten die gevangengenomen zijn in Turkije. De actie krijgt de steun van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en Reporters Zonder Grenzen. Het is de eerste keer dat het steuncomité verzamelen blaast. Het werd op 1 juni opgericht door naasten en vrienden van de Franse fotojournalist, die een tiental jaar in België geleefd heeft, onder meer voor zijn studies. “We willen benadrukken dat het niet gaat om een actie van vijandigheid tegenover Turkije. We willen eerder druk zetten op de Belgische en Europese autoriteiten, opdat ze hun inspanningen zouden opvoeren voor de onmiddellijke vrijlating van Mathias Depardon”, aldus Mehmet Koksal van de EFJ.

Depardon, die al vijf jaar in Turkije woont, werd op 8 mei opgepakt in Hasankeyf (zuidoosten), waar hij een reportage maakte voor het magazine National Geographic. Er werd hem verweten te werken zonder perskaart, die op dat moment hernieuwd werd, en de autoriteiten brachten de journalist over naar een opvangcentrum voor migranten in Gaziantep, waar hij nog steeds verblijft ondanks een bevel tot uitzetting van het land uitgevaardigd werd op 11 mei.

De Turkse autoriteiten verdenken de fotojournalist ervan “terroristisch propaganda” gevoerd te hebben door op sociale netwerken beelden te publiceren die enkele jaren geleden gemaakt werden tijdens een reportage met Koerdische militanten.

bron: Belga