Nieuwe dreigboodschap van IS tegen België

Nieuwe dreigboodschap van IS tegen België

Islamitische Staat (IS) heeft woensdagavond nieuwe dreigementen geuit tegen acht landen, waaronder België, zo bericht Het Laatste Nieuws op zijn website. De boodschap werd verspreid via de Telegram-kanalen van de terreurorganisatie en lijken volgens expert Pieter Van Ostaeyen dan ook “authentiek”. Of de dreiging ook ernstig moet worden genomen, valt moeilijk in te schatten. OCAD onderzoekt de zaak. In de boodschap, in gebrekkig Engels, krijgen moslims de raad om uit de buurt te blijven van publieke plaatsen zoals markten, straten en parkings, omdat “soldaten van het kalifaat zich daar zullen laten ontploffen, mensen omver rijden en hen de keel oversnijden”. De boodschap is gericht naar moslims uit acht landen: naast België gaat het om de VS, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Italië.

Het valt Van Ostaeyen op dat de boodschap in erbarmelijk Engels is opgesteld. “De kwaliteit van hun berichtgeving gaat erop achteruit. De mannen met de scherpe pen zijn misschien vertrokken of gesneuveld”, meent de terreurexpert. Maar de boodschap is wel via het officiële kanaal van IS verspreid en lijkt dus authentiek.

Het tweede deel van de boodschap is in veel beter Engels opgesteld, en is volgens Van Ostaeyen een oud dreigement van Abu Mohammed al-Adnani, de vorige woordvoerder van IS die vorig jaar zou zijn omgekomen.

Of de dreiging hiermee toeneemt, valt veel moeilijker in te schatten. OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse uitvoert, onderzoekt de zaak. “Het is niet de eerste keer dat zo’n dreigboodschap wordt verspreid. OCAD bekijkt dat elke keer. Voorlopig blijft het dreigingsniveau onveranderd op drie”, zegt de woordvoerder van bevoegd minister Jan Jambon.

bron: Belga