MIVB test vanaf augustus hybride bussen op lijn 64

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zal vanaf augustus gedurende twee maanden drie prototypes van hybride bussen testen op lijn 64. Uiteindelijk wordt één leverancier gekozen voor de aankoop van 90 standaard hybride bussen. De drie bussen werden donderdag door de MIVB en Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) voorgesteld. De testbussen worden geleverd door de busbouwers Iveco, Solaris en Volvo. Ze worden eerst onderworpen aan verschillende technische proeven rond verbruik, draaicirkel, geluid en trillingen, en zullen vervolgens gedurende twee maanden reizigers vervoeren op lijn 64. Die gaat van de Naamsepoort in Brussel naar Machelen.

Het model dat de proeven het best doorstaat, wordt begin 2018 gekozen voor een bestelling van 90 standaard hybride bussen. In de komende twee jaar wil de Brusselse openbaarvervoermaatschappij in totaal 235 standaard- en gelede bussen toevoegen aan de busvloot. Die zullen 120 bussen vervangen die aan het einde van hun levensduur zijn.

Binnen enkele weken vindt er eenzelfde testprocedure plaats voor de aankoop van 145 hybride gelede bussen. Welke busbouwers die leveren, is nog niet bekend. "De stad evolueert voortdurend: er komen wijken bij, handelskernen verschuiven en kantoren vestigen zich op andere plaatsen. De MIVB past zich aan deze nieuwe en toekomstige situaties aan door haar net te wijzigen waar nodig. De extra bussen zijn essentieel voor de uitwerking van het nieuwe busplan. En de bussen die stilaan op het einde van hun levensduur komen, vervangen we door deze milieuvriendelijke, hybride exemplaren", aldus Brieuc de Meeûs, de CEO van de MIVB.

bron: Belga