Massamoordenaar Breivik vangt bot bij Noors hooggerechtshof

Massamoordenaar Breivik vangt bot bij Noors hooggerechtshof
Massamoordenaar Breivik vangt bot bij Noors hooggerechtshof

Het Noorse hooggerechtshof heeft donderdag een beroep van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik afgewezen, die vindt dat de omstandigheden van zijn gevangenhouding “onmenselijk” zijn. Breivik heeft al te kennen gegeven naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te zullen stappen. Breivik had in juli 2011 bij twee aanvallen in Oslo en op Utøya 77 mensen gedood. Hij werd tot 21 jaar gevangenisstraf met aansluitende terbeschikkingstelling veroordeeld.

Breivik was echter niet te spreken over de omstandigheden van zijn gevangenschap. Volgens zijn advocaat maakten zijn isolement en de strikte controle op zijn briefwisseling hem “mentaal kwetsbaar”. Tot verbazing van velen gaf een rechter hem in eerste aanleg gelijk. De rechter in beroep stelde echter dat Breivik geen slachtoffer was van een “onmenselijke of onterende behandeling”.

Nu de massamoordenaar ook voor het hooggerechtshof bot heeft gevangen, zijn al zijn rechtsmiddelen in Noorwegen uitgeput. Zijn advocaat heeft wel al gezegd dat hij zich tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat richten.

Bron: Belga