Fregat Louise-Marie wordt ingezet in strijd tegen mensen- en wapenhandel

Fregat Louise-Marie wordt ingezet in strijd tegen mensen- en wapenhandel

Het Belgische fregat Louise-Marie verlaat op maandag 12 juni Zeebrugge om ingezet te worden in het kader van de Europese opdracht Sophia in de Middellandse Zee. Met de inzet de Louise Marie bindt ons land de strijd aan tegen de mensen- en wapensmokkel. Dat meldt Defensie. De Louise-Marie zal voornamelijk actief zijn in de internationale wateren tussen Sicilië en Libië. “De focus van de opdracht ligt op het stoppen van de mensenhandel en het onderscheppen van illegale wapenhandel. Nieuw is de overeenkomst met Italië om bij de onderschepping van mensensmokkelaars deze over te dragen aan de Italiaanse overheid. Indien het fregat in contact komt met vluchtelingen zal hulp verleend worden”, aldus Defensie.

Om de smokkel een halt toe te roepen, is het volgens Defensie belangrijk dat de smokkelaars worden vervolgd. Aangezien de operatie Sophia in internationale wateren plaatsheeft, kan het Belgische wettelijke kader niet worden toegepast en worden de smokkelaars overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten.

Op dit moment nemen het logistieke steunschip Godetia en twee mijnenjagers deel aan een grote oefening in de Baltische zee. Met het vertrek van de Louise-Marie is de volledige operationele vloot nu ingezet. Het fregat wordt op 28 juli opnieuw in zijn thuishaven verwacht.

bron: Belga