Critérium du Dauphiné - Zege voor Phil Bauhaus, De Gendt blijft leider

door
Belga
Leestijd 2 min.

Phil Bauhaus heeft donderdag zijn tweede sprintzege in de Dauphiné (WorldTour) behaald. De Duitser van Sunweb sprintte in de straten van Mâcon sneller dan de Fransen Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Direct Energie). Thomas De Gendt start ook vrijdag in het geel, maar moet wel de bollentrui afstaan aan de Nederlander Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo). Gele trui De Gendt maakte in de openingskilometers handig gebruik van een klimmetje van derde categorie om nog twee punten te sprokkelen voor het bergklassement. Na een bedrijvige openingsfase konden vier renners zich losrukken. De namen: de Fransman Julien El Fares (Delko Marseille Provence KTM) en de Nederlanders Dylan Van Baarle (Cannondale), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) en Koen Bouwman.

Bouwman stak dinsdag al een ritzege op zak en is net als De Gendt tuk op de bollentrui. Met nog vier cols, drie van vierde en een van tweede categorie, in de eerste wedstrijdhelft zag Bouwman zijn kans om de bergtrui af te snoepen van De Gendt. De Nederlander kwam telkens als eerste boven en slaagde zo in zijn opzet. In het peloton hielden Lotto Soudal en de sprintersploegen de touwtjes in handen

Een laatste klim van derde categorie op ruim 30 kilometer van de finish werd nog een prooi voor Bouwman en zijn medevluchters, maar de sprintersploegen waren vastberaden om zich niet te laten verrassen. Met nog zes kilometer te gaan werd de laatste overgebleven vluchter, Van Baarle, bij de nek gegrepen. In de sprint toonde Bauhaus zich de sterkste voor Démare en Coquard. Oliver Naesen (AG2R) was eerste Belg op een tiende plaats.

De gele trui van De Gendt kwam donderdag nooit in gevaar. De Belg gaat de loodzware laatste drie dagen in met een voorsprong van 27 seconden op Richie Porte en 51 seconden op Alejandro Valverde. De korte vrijdagetappe, 145 kilometer van Parc des Oiseaux naar Villars-les-Dombes, begint rustig met een col van derde en vierde categorie. Het zwaartepunt ligt duidelijk op het einde met de beklimming van de Mont du Chat, een 8,7 kilometer lange col aan een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3 procent. De top ligt op 15 kilometer van de finish.

bron: Belga