Chinezen veroordeeld voor smokkel zeepaardjes: WWF blij met "voorbeeldvonnis"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het World Wildlife Fund (WWF) toont zich verheugd over het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank donderdag heeft uitgesproken tegen drie Chinezen in wiens bagage 2.063 gedroogde zeepaardjes waren aangetroffen. De drie werden donderdag veroordeeld tot celstraffen van 15 maanden, waarvan de helft met uitstel. "Met de veroordeling bewijst de rechtbank dat ze deze criminele feiten serieus neemt", klinkt het, al is er volgens het WWF nog veel werk aan de winkel op vlak van handhaving. De drie Chinezen werden op 20 april opgepakt toen ze vanuit Sierra Leone onderweg waren naar Peking en een tussenlanding maakten in Zaventem.

"De arrestatie toont aan dat de illegale handel in wilde dieren en planten in België geen ver-van-mijn-bed-show is", zegt Koen Stuyck van WWF. "Met de veroordeling bewijst de rechtbank dat ze deze criminele feiten serieus neemt. Er is echter nog veel werk aan de winkel om het wereldwijde probleem met succes aan te pakken in België. Ons land is immers zowel een belangrijk transitknooppunt als een eindbestemming."

De internationale handel in wilde dieren en planten is volgens WWF een lucratieve industrie, die geschat wordt op meerdere miljarden euro per jaar. "Niet alleen bedreigt die de biodiversiteit, georganiseerde criminele netwerken hebben de markt geprofessionaliseerd en de daarmee gepaard gaande corruptie en geweld werken door op alle niveaus in de handelsketen."

WWF roept de overheid en andere betrokken instanties dan ook op om meer prioriteit te geven aan dit thema, onder meer door de illegale handel formeel als prioriteit te erkennen, meer middelen en mankracht vrij te maken voor controle en daders streng te veroordelen. "Op niveau van de Europese Raad en de Europese Commissie is van de strijd tegen stroperij en handel in bedreigde diersoorten een prioriteit gemaakt. België kan niet achterop blijven."

bron: Belga