Amerikaanse Republikein die journalist vloerde, tast diep in de buidel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Republikein Greg Gianforte heeft zich in een brief aan Benjamin Jacobs verontschuldigd voor zijn gedrag bij het incident waarbij hij de journalist van The Guardian tegen de grond had gewerkt. Om zijn excuses kracht bij te zetten, schenkt hij 50.000 dollar (44.400 euro) aan een journalistenorganisatie. Dat schrijft The Guardian. Op 25 mei, aan de vooravond van de verkiezingen voor de openstaande zetel voor de staat Montana in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, kwam Gianforte in een (media)storm terecht nadat hij Ben Jacobs tegen de grond duwde. Jacobs brak daarbij zijn bril. Het incident vond plaats nadat de reporter een vraag gesteld had over het gezondheidssysteem. Ondanks het incident slaagde Gianforte erin om de verkiezingsstrijd te winnen.

In een brief aan Jacobs verontschuldigt het kersverse Congreslid zich. "Mijn fysiek antwoord op uw legitieme vraag was onprofessioneel, onacceptabel en onwettig. Als kandidaat voor een politiek ambt en als overheidsfunctionaris moet ik mij houden aan hoge eisen in mijn interacties met pers en publiek. De wijze waarop ik u heb behandeld, voldeed niet aan die standaard", schrijft Gianforte. "Ik beging een vergissing en ik vraag nederig om uw vergiffenis."

Gianforte houdt het niet enkel bij woorden, maar zet zijn verontschuldiging ook kracht bij met daden. Hij zegt 50.000 dollar te zullen doneren aan het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in New York "in de hoop dat er misschien nog iets goeds uit deze gebeurtenissen kan komen".

De zaak krijgt mogelijk nog wel een staartje: tegen de Republikein loopt nog een aanklacht. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij een boete tot 500 dollar of een gevangenisstraf tot zes maanden. Zijn zaak komt op 20 juni voor de rechtbank.

Bron: Belga