Vuilnisman maakt bibliotheek van weggesmeten boeken

Vuilnisman maakt bibliotheek aan van afgedankte boeken
AFP / G. Legaria

Een Colombiaanse vuilnisman heeft een bibliotheek samengesteld van alle afgedankte boeken die hij kon vinden. Alles begon toen hij het boek Anna Karenina van Tolstoj in een vuilnisbak zag liggen.

Jose Alberto Gutierrez kon nooit zijn schoolcarrière afmaken, maar lezen deed hij zeer graag. Daarom opende hij in Bogota een bibliotheek. Hij heeft ondertussen al meer dan 20.000 boeken gevonden over een periode van twintig jaar. Zijn boekenhemel kreeg de naam ‘La Fuerza de las Palabras’ of de sterkte van woorden.

Lord of the Books

Ondertussen staat hij bekend als ‘The Lord of Books’. Veel mensen willen hem helpen met zijn bibliotheek, dus doneren ze boeken. Maar het merendeel van zijn boekenverzameling vindt hij bij het afval. Hij wordt ook uitgenodigd voor internationale boekenmarkten.

Mobiele bieb

Gutierrez leent zijn boeken uit aan scholen in het hele land. Samen met vrijwilligers helpt hij kinderen met hun schoolwerk. Hij ontving ook een ambulance als donatie, die hij nu probeert om te bouwen tot een mobiele bibliotheek.