Sociale jetlag kan de reden zijn waarom je moe bent

Ben je vaak moe doorheen de week? Een sociale jetlag kan de boosdoener zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Arizona.
door
Bieke.Truyaert
Leestijd 1 min.

Volgens het onderzoek kunnen onze slaappatronen tijdens het weekend voor een slechtere gezondheid zorgen. Daarbij brachten de onderzoekers het fenomeen 'sociale jetlag' aan het licht. Doordat mensen tijdens het weekend op een ander moment gaan slapen, zijn ze vaker moe tijdens de week.

Wie tijdens het weekend vaak sociale uitjes plant, zoals een avondje onder vrienden of een laat bezoekje aan de bioscoop, kan een soort jetlag ervaren. Die jetlag is te vergelijken met een heenvlucht van Brussel naar New York op vrijdag en een terugvlucht op maandag.

Gezondheidsproblemen

Door de jetlag krijg je een slechter humeur en ervaar je een grote vermoeidheid. Bovendien zou de kans op hartziekten stijgen. Dat kan nog verergerd worden wanneer mensen tijdens hun sociale uitjes te veel alcohol of koffie drinken.

De resultaten wijzen erop dat een regelmatig slaappatroon meer dan noodzakelijk is om een goede gezondheid te behouden. Het is een goedkoop middel om hartziekten en andere gezondheidsproblemen te vermijden.