Japanse voortvluchtige na 45 jaar ingerekend

Japanse voortvluchtige na 45 jaar ingerekend
AFP / Jiji Press

De Japanse politie heeft deze maand stappen gezet in een moordzaak die bijna een halve eeuw oud is. Na 45 jaar werd een voortvluchtige verdachte eindelijk gearresteerd.

Masaaki Osaka, een extreemlinkse militant, zou in 1971 een agent vermoord hebben met een benzinebom tijdens een gewelddadige protestactie in Tokio. Osaka kon echter onderduiken. Een decennialange zoektocht leverde niets op.

Tot vorige maand, toen de ordediensten hem aanhielden in een appartement in Hiroshima. Dat bericht BBC News. Oorspronkelijk wilden de agenten Osaka arresteren omdat hij hen tegenwerkte, maar geleidelijk aan kregen ze door dat ze oog in oog stonden met de voortvluchtige verdachte.

DNA-testen bewezen hun vermoedens. Na 45 jaar waren ze er eindelijk in geslaagd om Masaaki Osaka in te rekenen. Normaal gezien zou de zaak al verjaard zijn, maar Japan voerde in 2010 een wet in die stelt dat moordzaken niet verlopen. Deze week werd Osaka overgebracht van Hiroshima naar Tokio voor verder verhoor, maar de verdachte zou zich dusver in stilzwijgen gehuld hebben.