Turkse directeur Amnesty International opgepakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse autoriteiten hebben dinsdag de directeur van Amnesty International Turkije opgepakt. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie in een persbericht. Het gaat om de advocaat Taner Kilic. Volgens de krant Hurriyet verdenken de Turkse autoriteiten de man van banden met Fethullah Gülen, de in de VS levende prediker die volgens de Turken achter de mislukte coup van juli vorig jaar zit.

Volgens Amnesty International getuigt de aanhouding van Kilic van "willekeur" in de zuiveringsoperatie van de Turkse regering. "Taner Kilic kan een lange staat van dienst voorleggen als verdediger van exact die vrijheden, die de Turkse autoriteiten nu vertrappelen", klinkt het bij de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Hurriyet werd Kilic samen met nog 18 andere advocaten opgepakt in Izmir, in het westen van het land. Ze worden ervan verdacht de mobiele app 'ByLock' te hebben gebruikt. De Turkse overheid verdenkt Gülenisten ervan via dat kanaal te communiceren.

Sinds de mislukte militaire staatsgreep van vorige zomer hebben de Turkse autoriteiten al zowat 50.000 mensen opgepakt, onder wie heel wat politieagenten, academici, journalisten en advocaten.

Bron: Belga