Rusthuisgroep Senior Assist verkoopt acht rusthuizen aan Korian

door
Belga
Leestijd 2 min.

Korian, de Europese nummer één in het uitbaten van rusthuizen, koopt acht rusthuizen in België over van Senior Assist, goed voor duizend bedden. Dat werd woensdag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De rusthuizen, in zowel Vlaanderen als Wallonië, worden overgedragen aan Senior Living Group, het Belgische filiaal van Kirios. Vakbond LBC-NVK is tevreden dat er gevolgen zijn voor het personeel en de bewoners, maar blijft wel bezorgd over de tewerkstelling en de continuïteit van de zorg in de andere woon- en zorgcentra van Senior Assist. Met de duizend extra bedden die via de aankoop in handen komen van Korian - voor een groot deel in woonzorgcentra, maar ook in assistentiewoningen - zal de Franse groep "meer dan 9.500 bedden beheren in België", aldus Korian.

"Na de aankoop in 2016 van Foyer de Lork en van (de Vlaamse thuiszorgorganisatie) OTV begin 2017, vervolgt Korian zijn strategie van een dynamische groei in België", aldus de groep.

Begin mei kondigde Korian, dat in 2003 opgericht werd, een omzetstijging aan van 4,6 procent in het eerste trimester tot 764 miljoen euro door de ontwikkelingen in het buitenland. De groep beschikt over een capaciteit van bijna 72.000 bedden in vier landen (Frankrijk, Duitsland, België en Italië), en telt bijna 47.000 werknemers.

De christelijke vakbond LBC-NVK wijst erop dat de verkoop plaatsvindt vanwege financiële problemen en laat in een eerste reactie weten tevreden te zijn dat er geen gevolgen zijn voor het personeel en de bewoners. Toch blijft de vakbond bezorgd over de tewerkstelling en de continuïteit van de zorg in de 28 overgebleven woon- en zorgcentra van Senior Assist.

"Op de Ondernemingsraad heeft LBC-NVK samen met de andere vakbonden hierover garanties gevraagd aan de directie", klinkt het in een persbericht. "De situatie van Senior Assist toont nogmaals de noodzaak voor bijkomende regels rond financiële transparantie, continuïteit van de zorg en grenzen aan de commercialisering in de ouderenzorg."

bron: Belga