Premier Michel ontmoet Justin Trudeau tijdens komend bezoek aan Canada

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel trekt van 14 tot 16 juni naar Canada, waar hij zijn Canadese evenknie Justin Trudeau zal ontmoeten. Die laatste toonde zich vandaag op Twitter alvast "pleased" over de nakende komst van de Belgische eerste minister. Beide heren zagen elkaar vorige maand ook al op de NAVO-top in Brussel. Trudeau wil het met Michel hebben over "zaken van wederzijds belang, inclusief over hoe de kansen die CETA creëert ten volle kunnen worden aangegrepen". CETA is het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada waarover Wallonië lange tijd op de rem stond en nog steeds wantrouwig tegenover staat.

De Canadese premier wil met Michel ook "nagaan hoe wetenschappelijke en technologische innovatie het best worden aangewend met het oog op jobcreatie en het promoten van duurzame economische groei in beide landen". En als NAVO-bondgenoten zullen beide regeringsleiders ook de samenwerking in de strijd tegen terrorisme bespreken, zo melden Trudeau's diensten nog.

Vorige week vrijdag stemde de federale ministerraad nog in met CETA. Eerder op de dag had ook de Vlaamse regering zich achter een ontwerpdecreet geschaard voor de ratificatie van het vrijhandeslverdrag. Binnenkort zal de federale regering aan het Europees Hof van Justitie ook haar vraag om advies overmaken rond het arbitragesysteem in het handelsverdrag. Dat was één van de afspraken om ook de Waalse regering over de streep te krijgen.

Voor zijn bezoek aan Trudeau in Ottawa zal premier Michel halt houden in Montréal. Daar ontmoet hij de premier van Québec, investeerders en leden van de Belgische gemeenschap. België is de zesde EU-handelspartner van Canada. Vorig jaar beliep de bilaterale handel meer dan 4,8 miljard euro.

bron: Belga