Meer dan 9 miljoen Chinezen beginnen aan universitair toelatingsexamen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In China is vandaag het grootste universitair toelatingsexamen ter wereld begonnen. Dit jaar hebben rond de 9,4 miljoen jongeren zich ingeschreven voor de meerdaagse test, die beslissend is voor het toekomstige leven van de pas afgestudeerde leerlingen. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua. Wie op de 'Gaokao' (grote test) een goed resultaat behaalt, kan zich aan de beste universiteiten van het land inschrijven. Wie niet tot de besten behoort, kan nog altijd terecht op minder hoog aangschreven universiteiten, maar dat betekent ook vaak dat de best betaalde jobs niet voor hen zijn weggelegd.

Volgens Xinhua zullen dit jaar vier miljoen van de kandidaten beginnen aan een opleiding in een van de ongeveer 3.000 universiteiten die het land rijk is. Tegen 2020 moet het aantal beginnende studenten naar 50 procent stijgen. Sinds het einde van de Culturele Revolutie 40 jaar geleden vindt de Gaokao elk jaar in de zomer plaats.

In vele steden wordt het verkeer op de examendagen in de omgeving van de scholen omgeleid om de kandidaat-studenten niet te storen. De autoriteiten treden streng op tegen mogelijke spiekers, die met camera's, drones en metaaldetectoren in het oog worden gehouden om eventuele pogingen tot bedrog te verhinderen. De lijsten met examenvragen worden bijzonder goed afgeschermd. De voertuigen waarin ze getransporteerd worden, zijn zelfs met gps-ontvangers uitgerust.

bron: Belga