Kunstwerk van Koen Vanmechelen over mensenrechten in Venetië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vrijdag wordt in Venetië het werk Collective Memory van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen onthuld aan het Europees Interuniversitair centrum voor Mensenrechten en Democratisering (EIUC). Collective Memory bestaat uit een Grieks beeld van een kind dat zittend op de Encyclopedie van de Rechten van de Mens voor zich uitstaart. "Dankzij de boekenzuil, ons collectief geheugen, kan het kind comfortabel zitten en de belofte koesteren dat het op een dag vanaf deze veilige basis de wereld in kan trekken", zegt Koen Vanmechelen (51). "Het is de eerste fase in het politieke model dat vandaag meer en meer onder vuur ligt, maar de enige uitweg voor onze geschiedenis biedt: de democratie.".

In Venetië wordt Collective Memory op 9 juni ingehuldigd, in het Human Rights Village in het klooster van San Nicolo. Daar is het Europees Interuniversitair centrum voor Mensenrechten en Democratisering (EIUC) gehuisvest. Het EIUC, een interdisciplinair centrum voor mensenrechtenopleiding en -training, ziet het beeld als een vertegenwoordiging van zijn kernactiviteit. Via zeven regionale masterprogramma's in de mensenrechten en democratisering wil het Global Campus Network de mensenrechten en de democratie wereldwijd stimuleren. Vertrekkend van samenwerking voor onderwijs en onderzoek.

Manfred Nowak, secretaris-generaal van EIUC is bijzonder opgetogen over hun nieuwe symbool: "In tijden waarin de democratie onder druk staat en de mensenrechten aangevallen worden, biedt Vanmechelens sculptuur hoop en perspectief. Universele mensenrechten zijn de sterkste middelen van empowerment die de mensheid ooit heeft gecreëerd. Wij putten uit deze installatie inspiratie om onze boodschap naar alle hoeken van onze planeet te verspreiden."

Koen Vanmechelen heeft momenteel al een andere installatie "Protected Paradise" op de Biënnale van Venetië staan. "Beide werken staan in direct verband met elkaar", zegt de kunstenaar. "Mijn toekomstvisie die door Collective Memory wordt uitgedragen, stoelt op basisrechten en moet de volgende generaties inspireren. Dit werk vertelt ons dat elke pasgeboren recht heeft op een leven waard om te leven met respect voor de mensenrechten."

bron: Belga