Homo sapiens leefde al 100.000 jaar vroeger dan tot nu toe was aangenomen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wetenschappers hebben in Marokko fossiele resten van homo sapiens ontdekt, die ongeveer 300.000 jaar oud zijn. De vondst werpt een nieuw licht op de geschiedenis van onze soort, want tot nu toe werd aangenomen dat de eerste homo homo sapiensen pas 200.000 jaar geleden in Ethiopië leefden. De bevindingen van de wetenschappers staan vandaag in het wetenschappelijke vakblad Nature. De ontdekking gebeurde door een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van Jean-Jacques Hublin van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig (Duitsland). Ze vonden in Jebel Irhoud, 100 kilometer ten noordwesten van Marrakech, versteende resten van botten, schedels, kaken en tanden. De in totaal 22 resten zouden afkomstige zijn van vijf verschillende personen: drie volwassenen, een jongere en een kind.

"We dachten lange tijd dat de wieg van de mensheid ongeveer 200.000 jaar geleden ergens in het oosten van Afrika lag", zegt Hublin. "Maar onze gegevens tonen nu aan dat de homo sapiens zich zowat 300.000 jaar geleden over het hele (Afrikaanse) continent had verspreid."

De bevinding bezorgt de wetenschappers niet enkel informatie over de chronologie van onze soort. Want de wetenschappers merken ook op dat het gezicht van de vroege homo sapiens zich al volledig heeft ontwikkeld. Wel blijkt het achterhoofd nog duidelijk langer te zijn, wat meer in overeenstemming is met onze vroegere voorouders. "Dat betekent dat de vorm van de botten in ons gezicht zich al in het begin van de evolutie van onze soort ontwikkeld heeft", zegt Philipp Gunz, de co-auteur van het wetenschappelijke artikel. Maar de vorm en wellicht ook de functie van onze hersenen zouden wellicht pas in een latere fase van de evolutie veranderd zijn.

Bron: Belga