Brits-Ierse herdenking in het Peace Park in Mesen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Om 14 uur is vandaag een Brits-Ierse herdenkingsplechtigheid gehouden in het Peace Park in Mesen. Die werd bijgewoond door prinses Astrid, de Britse kroonprins William en de Ierse premier Enda Kenny. Enkele honderden mensen, voornamelijk Britten en Ieren, woonden de herdenking van de Mijnenslag, dag op dag honderd jaar geleden, bij. Het was toen de eerste keer tijdens de Eerste Wereldoorlog dat de 16e (Ierse) en de 36e (Ulster, Noord-Ierland) divisie zij aan zij vochten. Het Peace Park werd in 1998 geopend door de Britse Queen en de Ierse president Mary McAleese. Het is een monument voor alle Ierse soldaten die het leven lieten tijdens WOI.

Tijdens de herdenking werden brieven voorgelezen van soldaten die in Mesen vochten. Er werd ook muziek gespeeld door de Royal Band of the Belgian Navy. Zo werd de "Messines Suite" speciaal ter nagedachtenis van de Mijnenslag gecomponeerd. Tijdens het muzikaal intermezzo legden Britse, Ierse en Vlaamse kinderen bloemen neer.

Prinses Astrid, de Britse kroonprins William en de Ierse eerste minister Enda Kenny legden kransen neer aan het monument. Die waren symbolisch gesierd met klaprozen. De Last Post weerklonk en ook de volksliederen van beide naties.

bron: Belga