Bpost eert Belgische Tourwinnaars met speciale postzegelreeks

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vanaf maandag wordt een nieuwe postzegelreeks verkocht waarom de tien Belgische winnaars van de Tour de France worden afgebeeld. De twee laatste winnaars, Eddy Merckx en Lucien Van Impe, kregen vandaag in Mechelen hun zegels voor het eerst te zien. Daarna gaven ze hun "goed voor druk" en werd de productie opgestart. De nieuwe reeks brengt hulde aan de tien Belgen die ooit de Ronde van Frankrijk wonnen: Odiel Defraeye (1912), Philippe Thys (1913, 1914 en 1920), Firmin Lambot (1919 en 1922), Léon Scieur (1921), Lucien Buyze (1926), Maurice Dewaele (1929), Romain Maes (1935), Sylvère Maes, (1936 en 1939), Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972 en 1974) en Lucien Van Impe (1976). De twee laatsten, ook de enige twee die nog in leven zijn, kregen vandaag uit handen van bpost-CEO Koen Van Gerven hun eigen vellen overhandigd. De nieuwe reeks bevat iconische beelden van de wielrenners die door ontwerper Pieter Willems in een vintage kleedje werden gestoken.

Voor Merckx is het zijn derde Belgische postzegel, voor Van Impe zijn eerste. Beide heren zijn enorm trots op de erkenning. "Ik volg het wielrennen nog steeds maar het wordt soms moeilijk met al die mensen die selfies willen nemen", zegt Merckx. "Ik denk echter dat het beter is postzegels te verzamelen dan selfies", zegt hij met een knipoog.

"Het is een mooie eer", zegt Van Impe. "Ik ben de laatste Belgische Tourwinnaar, nu al meer dan veertig jaar geleden en het wordt specialer naarmate die periode langer wordt. Ik denk dat we nog niet meteen een nieuwe Belgische Tourwinnaar zullen hebben, maar als er nu een vijftienjarige beslist om ervoor te gaan en alles op alles te zetten, dan is het binnen enkele jaren wél mogelijk."

De twee wielericonen kregen elk een ingekaderde versie van het nieuwe postzegelvel en 5 bruikbare exemplaren mee. Voor het grote publiek is het wachten tot maandag 12 juni, vanaf dan worden 10.000 vellen met de speciale reeks in omloop gebracht.

bron: Belga