Advocaat Samusocial probeert onderzoek te verhinderen met brief aan Brusselse ministers

door
Belga
Leestijd 1 min.

De advocaat van Samusocial heeft een brief verstuurd naar de kabinetten van ministers Céline Fremault (CDH) en Pascal Smet (sp.a) waarin gesteld wordt dat de Brusselse regering geen recht heeft om een onderzoek te doen naar de zitpenningen bij het bureau van Samusocial. Dat meldt De Morgen vandaag op zijn website en wordt bevestigd aan Belga. De daklozenorganisatie Samusocial is een private vzw en dat is volgens de advocaat de hoofdreden waarom de regering geen recht heeft op een onderzoek en de inzage van documenten van Samusocial. Zo wil de regering zicht krijgen op wat er met de subsidies van de vzw gebeurt. 98 procent van haar middelen haalt Samusocial namelijk uit subsidies.

Op de Brusselse gemeenteraad vroegen verschillende oppositieleden uitdrukkelijk aan Samusocial-directrice Pascale Peraïta dat de private vzw zich om die reden zou omvormen tot een publieke vzw. Maar dat sloeg Peraïta resoluut af.

Dat de brieven bij de ministers Fremault en Smet in de bus kwamen, komt door het feit dat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Gewest twee regeringscommissarissen aanstelde bij Samusocial. Eén van elk van de kabinetten.

Bij Samusocial kwam er geen verdere reactie op de verstuurde brieven. Vanavond om 19.30 uur vergadert de Raad van Bestuur van Samusocial op een niet nader bekende locatie.

bron: Belga