Regelmatig buien met soms hevige rukwinden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag verwacht het KMI onbestendig weer met regelmatig buien. Daarbij gaat het vaak hard waaien, met tijdens de buien soms hevige rukwinden. Her en der kunnen de buien gepaard gaan met onweer. Tussen de buien door kan het wat kalmer worden en kunnen er opklaringen verschijnen. De maxima liggen tussen 12 graden in de Ardennen en 17 graden in het centrum. De wind komt uit het westzuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en krachtig tot soms zeer krachtig aan zee. Overal kunnen er rukwinden voorkomen van 80 km/u, zeer plaatselijk tot 100 km/u, aldus het KMI.

Vanavond zijn er eerst nog buien mogelijk, maar de buien worden geleidelijk aan minder frequent en hevig. In de westelijke landshelft is de kans op buien in de nacht het kleinst. In de Ardennen daalt het kwik naar waarden tussen 6 en 8 graden, elders liggen de minima in de buurt van 11 tot 13 graden. De wind draait wat naar het zuidwesten en is meestal vrij krachtig en aan de kust soms nog krachtig. Rukwinden tot 50 km/u zijn nog mogelijk, vooral in de avond.

Morgen is een wisselvallige dag. In het eerste deel van de dag zijn er overal nog buien mogelijk, plaatselijk vergezeld met onweer. Na de middag wordt het vanuit het westen droog en verschijnen er brede opklaringen. De wind is meestal matig tot soms nog vrij krachtig in het binnenland en vrij krachtig aan zee en komt uit het westen tot zuidwesten. Rukwinden tot 70 à 80 km/u zijn plaatselijk nog mogelijk. Het wordt iets warmer: 14 graden in de Ardennen en 20 graden in het noordoosten.

In de nacht naar donderdag zijn er aanvankelijk nog opklaringen. In de loop van de nacht trekt de staart van een storing over, met vooral in de noordelijke landshelft mogelijk wat lichte regen. Ook elders is er kans op wat gedrup en neemt de bewolking toe. De minima liggen tussen 7 graden in de Ardennen en 14 graden aan zee en de wind is meestal matig uit west, draaiend naar zuid.

Donderdag is het wisselend bewolkt met vooral in het noorden nog een plaatselijke bui. Het wordt vrij warm met maxima tot 25 graden. Vrijdag is er meer bewolking met tijdelijk kans op regen of buien. In het weekend geleidelijk vrij warm, met zondag maxima tot 26 of 27 graden. Het is dan wisselend bewolkt en op zondag is een (onweers)bui mogelijk.

bron: Belga