Premier Michel tempert uitspraken minister Marghem

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen." Dat zegt premier Charles Michel in een reactie op de uitspraken van zijn minister voor Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem (MR). Volgens de Mediahuis-kranten wil minister Marghem de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze wil daarover onderhandelen met Europa. Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. "De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen", zegt Marie-Ange Dhondt, de woordvoerster van de minister.

De plannen van Marghem lokken vanochtend meteen veel reacties uit. Zo wordt erop gewezen dat de Belgische regering vorige week nog bij monde van premier Michel scherpe kritiek had toen de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs stapte.

Premier Michel lijkt minister Marghem meteen terug te fluiten. "Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen", zegt hij via zijn woordvoerder aan Belga.

bron: Belga