Oudste kaart van België digitaal beschikbaar

De oudste kaart van België, de Villaretkaart, is digitaal beschikbaar. De kaart, genoemd naar de Franse ingenieur-geograaf Jean Villaret, dateert uit de periode 1745-1748, dus nog van voor het ontstaan van het land. De kaart wordt nu digitaal en gratis ter beschikking gesteld door het agentschap Onroerend Erfgoed en Informatie Vlaanderen. De Villaretkaart kwam tot stand na een van de Franse veroveringstochten door onze gebieden in de periode 1745-48. De Fransen stuurden toen ook een groep ingenieur-geografen op pad om de pas veroverde gebieden in kaart te brengen. Onder hen Jean Villaret. Hij nam het gebied tussen Menen-Gent-Doornik tot Maastricht-Luik voor zijn rekening. Het gedeelte van de kust en de Westhoek was eerder al in kaart gebracht in de periode 1729-1730.

In totaal bestaat de Villaretkaart uit meer dan tachtig kaartbladen. “Door de zin voor detail bieden die een uniek zicht op onze gewesten, zo’n kwarteeuw vroeger dan de bekende Ferrariskaart uit 1770-1778”, stelt het agentschap Onroerend Erfgoed. “De kaart geeft een rijk beeld van ons cultuurlandschap en de evolutie ervan. Dat is bijzonder interessante informatie voor onder meer erfgoedonderzoekers, landschaps- en monumentbeheerders en archeologiebureaus. Of het nu gaat om landgebruik, landschapselementen, abdijdomeinen, bewoning, historische wegen of toponiemen, de kaart is een nieuw ijkpunt.”

De Villaretkaart was jarenlang onbekend en daardoor onbemind. Alle versies bevinden zich in Franse verzamelingen. Voor Franse onderzoekers waren zij minder relevant, voor Belgische onderzoekers niet evident om te raadplegen. De onlangs overleden historicus Carl Vandenghoer bracht de kaart twee jaar geleden opnieuw onder de aandacht. “De herontdekking is zijn grote verdienste”, stelt het agentschap Onroerend Erfgoed.

De kaart is als gratis open data te raadplegen via geopunt.be of via het geoportaal van de Vlaamse overheid.

bron: Belga