Mobiliteitsministers trachten plooien glad te strijken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Alle ministers van Mobiliteit van het land zitten deze voormiddag samen om een aantal heikele dossiers uit te klaren. Op de agenda staan onder meer het investeringsplan van het spoor en de piste om de maximumsnelheid op sommige snelwegen te verhogen tot 130 kilometer per uur. België doet het met vier ministers van Mobiliteit en met de regelmaat van een klok komen die met elkaar in aanvaring. Zo wil Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) het aantal rijstroken op de E40, bij het binnenrijden van de stad, verminderen van zes tot vier. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) moest dat nieuws vorig jaar via de pers vernemen, op een moment dat Vlaanderen alles in stelling bracht om de capaciteit op de Ring rond Brussel net te verhogen.

Twee weken geleden nog botste federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) met zijn regionale collega's met een voorstel rond de maximumsnelheid op de autostrades. Bellot wil dat de gewesten onderzoeken of op specifieke plaatsen en op specifieke tijdstippen de snelheid tot 130 kilometer per uur kan worden verhoogd. Weyts wees onmiddellijk op het aantal verkeersdoden die nu al elk jaar vallen op de snelwegen.

Een ander twistpunt op de agenda van deze voormiddag is het investeringsplan van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Dat zou te veel geld reserveren voor de ontsluiting van de hoofdstad en te weinig voor bijvoorbeeld nieuwe verbindingen naar de havens van Antwerpen en Gent.

bron: Belga