Marghem wil klimaatambitie terugschroeven: Schauvliege niet op de hoogte

Marghem wil klimaatambitie terugschroeven: Schauvliege niet op de hoogte

“Ik begrijp dat de premier in deze zaak heeft ontkend dat het om een standpunt van de regering gaat.” Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in reactie op de heisa rond federaal minister voor Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR). Volgens de Mediahuis-kranten wil minister Marghem de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze wil daarover onderhandelen met Europa. Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel.

Eerste minister Charles Michel liet daarop weten dat het niet om een regeringsstandpunt gaat. “We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen”, aldus Michel.

Schauvliege was naar eigen zeggen niet op de hoogte dat Marghem om een versoepeling van de klimaatambitie zou verzoeken. De Vlaamse minister verklaarde eerder op Europees niveau dat ons land akkoord kan gaan met de voorliggende verdeling van de inspanningen.

bron: Belga