Korter reces voor Vlaams Parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Vlaams Parlement gaat dit jaar wat later met vakantie. Tot nu toe begon het zomerreces voor de Vlaamse parlementsleden op 11 juli, het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Om de Vlaamse regering nog te kunnen ondervragen over beslissingen die na 11 juli genomen zijn, blijft het Vlaams Parlement een tiental dagen langer open. Na 11 juli plant de Vlaamse regering nog een ministerraad op 14 juli. Die laatste ministerraad voor de vakantie is er doorgaans één waarop de Vlaamse ministers "hun schuiven leegmaken". Parlementsleden kloegen er in het verleden wel eens over dat ze de regering over die vele beslissingen niet meer konden ondervragen, aangezien het parlement al in reces was.

Dat verandert nu. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft maandag beslist om deze zomer nog commissievergaderingen in te richten tot 20 juli. "Als parlement is het belangrijk dat we de kans krijgen om de ministers nog te bevragen over belangrijke beslissingen, zonder dat er een reces over gaat", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. Ook voor volgende zomer is er al beslist om tot eind juli door te werken.

Het reces eindigt op 31 augustus. Tijdens de eerste twee weken plannen de verschillende fracties wel hun fractiedagen. Vanaf de derde week komen de commissies terug bijeen. Eind september begint het nieuwe parlementaire jaar dan met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering.

bron: Belga