Klimaatakkoord - Amerikaanse topdiplomaat neemt ontslag uit onvrede met klimaatbeleid Trump

door
Belga
Leestijd 1 min.

De waarnemende ambassadeur van de Verenigde Staten in China, David Rank, heeft ontslag genomen. Dat bevestigt de Amerikaanse ambassade in Peking dinsdag. Rank kon zich volgens verschillende bronnen niet verzoenen met de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de VS uit het klimaatakkoord van Parijs terug te trekken. Volgens de ambassade maakte Rank "een persoonlijke beslissing". "We appreciëren zijn jarenlange toegewijde werk in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken", aldus een woordvoerster. Rank werkt al 27 jaar voor de Amerikaanse diplomatie.

De topdiplomaat werd in januari 2016 door toenmalig president Barack Obama aangesteld als ambassadeur in Peking. Sinds de aanstelling van Donald Trump als Amerikaans president was Rank er waarnemend ambassadeur. Eind deze maand zou hij vervangen worden door de kandidaat die door Trump werd voorgedragen, de voormalige gouverneur van Iowa Terry Branstad.

Rank is deze week al de tweede Amerikaanse topdiplomaat die openlijk breekt met president Trump. Lewis Lukens, de waarnemende Amerikaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, reageerde op Twitter op de kritiek van Trump op de Londense burgemeester Sadiq Khan, na de terreuraanslag in de Britse hoofdstad zaterdag. Trump verweet Khan toen een gebrek aan daadkracht, waarop Lewis de burgemeester via Twitter feliciteerde met het "sterke leiderschap". Ook Lukens wordt binnenkort vervangen door iemand uit de entourage van Trump.

Bron: Belga