Israël “niet klaar voor vrede” als het Westelijke Jordaanoever blijft controleren

Israël
Israël "niet klaar voor vrede" als het Westelijke Jordaanoever blijft controleren

Israël is niet klaar voor vrede met Palestina als het blijft vasthouden aan de controle over de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Dat valt dinsdag te horen aan Palestijnse zijde na verklaringen van de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu over de toekomst van dit Palestijnse gebied. Maandagavond werd de 50ste verjaardag van de Zesdaagse oorlog tussen Israël en de Arabische buurlanden Egypte, Syrië en Jordanië herdacht. Netanyahu benadrukte tijdens een plechtigheid dat zelfs met een vredesakkoord tussen beide partijen, Israël de controle over de Westelijke Jordaanoever zou behouden.

Israël wil duidelijk “geen vrede sluiten op basis van het internationaal recht en internationale verdragen”, klinkt het dinsdag in een mededeling van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Bovendien “zorgt dit voorstel voor een klimaat waarin de situatie enkel maar ingewikkelder wordt en is het niet gericht om de maatregelen te steunen die voor een oplossing kunnen zorgen”, luidt de mededeling.

Israël controleert sinds die Zesdaagse oorlog in 1967 de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Het land heeft dan wel zijn kolonies en soldaten officieel uit de Gazastrook weggehaald. De grens met kustenclave wordt nog steeds enorm zwaar bewaakt en blijft er een blokkade gelden over land, zee en in de lucht.

Bron: Belga