Demir vraagt onafhankelijk onderzoek en evaluatie werking Samusocial

door
Belga
Leestijd 1 min.

Federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is bezorgd over de werking van het dagelijks bestuur en de raad van bestuur van de vzw voor de opvang en begeleiding van daklozen Samusocial. Ze wil een onafhankelijk onderzoek naar de vzw en heeft ook vragen over de organisatie van de voorbije winteropvang door Samusocial, zo verklaart haar woordvoerder. Samusocial kreeg in 2016 11,96 miljoen euro aan subsidies van de Stad Brussel, het OCMW van Brussel, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), en de federale overheid. Daarnaast ontving de vzw nog 183.000 euro aan giften. De federale subsidies zijn bestemd voor de winteropvang in de tweede lijn van daklozen.

Demir wil dat een onafhankelijke instantie een onderzoek voert naar de werking van de vzw. Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft de Samusocial-voorzitter Michel Degueldre een onderzoek gevraagd, maar de staatssecretaris vraagt zich af of hij geen betrokken partij is.

Daarnaast is staatssecretaris Demir ook niet tevreden over de organisatie van de voorbije winteropvang. Het gaat daarbij om het laattijdig vrijgeven van een gebouw voor de opvang, en om het hoge aantal van transitmigranten die de voorbije winter werd opgevangen. Het gaat om vreemdelingen die op weg zijn naar Groot-Brittannië en geen asielaanvraag in België willen indienen.

De staatssecretaris wil hierover een verklaring van Samusocial. Daarnaast wacht ze ook nog steeds op de eindafrekening van de afgelopen winteropvang. "Op basis van dit alles zullen we nagaan op welke manier de winteropvang kan geoptimaliseerd worden", aldus haar woordvoerder.

bron: Belga