Nieuwe windmolens drijven 60.000 treinen aan

Nieuwe windmolens duwen treinen vooruit
Belga / E. Lalmand

Negen nieuwe windmolens naast de E40 zullen het spoornet van extra energie voorzien. De extra installaties produceren voldoende energie om jaarlijks 60.000 treinen te laten rijden.

Infrabel en Engie Electrabel hebben in het energiepark Greensky negen nieuwe windmolens ingehuldigd die gebouwd werden naast de E40 en langs de spoorlijn Leuven-Luik. De installaties worden verbonden met zeven masten en hebben samen een productiecapaciteit van 32 megawatt. Daarmee zullen 26.000 huishoudens van elektriciteit voorzien worden. De rest gaat naar het netwerk van Infrabel, waar het per dag 170 treinen zal laten rijden. Op jaarbasis zijn dat er 60.000.

“Het is een win-win-situatie”

De molens zijn volgens minister van Mobiliteit François Bellot een belangrijk hulpmiddel om het mobiliteitsaanbod te verhogen en de klimaatverandering aan te pakken. “Aangezien Donald Trump zijn land wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, is het heel belangrijk om onze strijd tegen de klimaatverandering op te voeren”, aldus de minister. De ondersteuning van het spoornet brengt op twee manieren op. “De trein is een alternatief voor de auto, wat een eerste CO2-vermindering oplevert. Bovendien rijden de treinen dankzij propere energie. Het is dus een win-win”.

Elk jaar verbruikt Infrabel 1.200 gigawatt per uur aan elektriciteit. Samen met de productie van de ‘zonnetunnel’ in Antwerpen en enkele andere projecten, haalt Infrabel dankzij de windmolens 8,2% van het totale verbruik uit hernieuwbare energie.

Op zoek naar nieuwe locaties

Het grote voordeel van het park is dat het nabij een installatie van Infrabel ligt. Die kan de elektrische stroom overzetten naar het spoornet. Dat heeft de spoorwegnetbeheerder overtuigd om mee in het project te stappen. “We zijn ook op zoek naar andere interessante locaties om hernieuwbare energie te ontwikkelen”, stelt woordvoerder Frédéric Petit. Zo bestudeerde het bedrijf onder andere een project met zonnepanelen in Bierbeek, nabij Leuven.