Marghem ontkent dat ze klimaatdoelstelling wil herzien

Marghem ontkent dat ze klimaatdoelstelling wil herzien
Belga / D. Waem

Volgens minister van Energie en Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) heeft ze nooit de intentie gehad om de klimaatdoelstellingen voor België terug te schroeven. Het bericht dat ze dat wel wilde doen, werd op heel wat kritiek onthaald.

Consternatie alom gisterenochtend in de Wetstraat. Volgens de kranten van Mediahuis wilde Marie Christine Marghem onderhandelen over de klimaatdoelstellingen die ons land aanging met Europa. Nu moet België de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35% naar beneden krijgen, maar dat zou volgens de minister te veel zijn. Het kabinet van Marghem ontkende later op de dag het bericht.

“Sollicitatie voor Trump”

“De minister van Energie heeft geenszins de intentie om de Belgische klimaatdoelstellingen tegen 2030 te herzien”, klonk het. “Integendeel, alle acties van de minister bewijzen haar vastberadenheid om van ons land een voorbeeld te maken in de strijd tegen de klimaatopwarming.”

Intussen werd het bericht bedolven onder een lawine van negatieve reacties. Premier Charles Michel (MR) distantieerde zich ervan. “Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen”, klonk het. “Dit lijkt wel een sollicitatie van Marghem voor de administratie van Trump”, reageerde Groen-fractieleider Kristof Calvo. De milieu-organisatie Greenpeace noemde het “de schaamte voorbij”.