‘In het water’: het verdict van Metro’s Leesclub

Bert Verbeke
Foto R.V.

In mei hebben de leden van Metro’s Leesclub zich gebogen over ‘In het water’ van Paula Hawkins. Dit is hun verdict.

“Ik vond het een spannende thriller, mede door de verschillende vertelstandpunten. Het maakt het er wel niet gemakkelijker op om op zo een manier in het verhaal te komen, maar ik hou wel van wat puzzelwerk. De schrijfster houdt je op het puntje van je stoel tot het einde. Daarom was deze leeservaring meer dan geslaagd voor mij. Ik zou nu wel eens haar succesroman willen lezen. Naar het schijnt is die nog beter…” Bert (acteur, 34)

“Ik heb het vorige boek van de auteur, ‘Het meisje in de trein’, ook gelezen. Door de hele hype rond dit boek op social media, kon ik natuurlijk niet achterblijven om dit te lezen.” Stephanie (ambtenaar, 28)

Wat vond je positief?

“Het verhaal wordt vanuit het standpunt van alle personages verteld. Waardoor je een heel mooi beeld krijgt van de gebeurtenissen en zo blijft het ook boeiend. Eline (regisseur, 25)

“De manier waarop er wordt omgegaan met verschillende lastigere thema’s. Er komen zware onderwerpen aan bod als zelfmoord, moord, verkrachting en ongepaste relaties. De auteur schrijft dit alles met een elegantie en subtiliteit neer, waardoor je soms ook echt zelf moet interpreteren. Ook brengt ze onder woorden wat iedereen kent, maar waar niet even bewust mee omgaat. Wat zijn herinneringen en wat verzinnen we zelf in ons hoofd? Waar ligt de grens tussen feit en interpretatie?” Maayken (leerkracht, 21)

Wat negatief?

“Er komen heel veel personages aan bod in het boek, waardoor het soms moeilijk is je in te leven in een bepaald figuur. De verschillende hoofdstukken worden telkens benaderd vanuit het standpunt van een bepaald personage, maar deze zijn vaak kort, waardoor je niet altijd een duidelijk beeld kan vormen van deze karakters. Ik had ze liever wat meer uitgediept gezien.” Stephanie

“Ondanks dat het boek heel vlot leest, is de eerste helft een stuk trager dan de tweede. Vanaf daar raak je pas echt verwikkeld in het verhaal en krijg je de kans om zelf ook mee te denken over wat er aan de hand is.” Maayken

Het ideale moment om dit boek te lezen?

“Op een warme avond op je terras bij kaarslicht.” Eline

“Dit is een ideaal boek om te lezen op een overvolle trein. Het maakt een lange treinreis aangenaam.” Hilde (leerkracht, 38)

Waarom zou je het aanraden?

“Het is een fijn verhaal, maar toch wat oppervlakkig. Ideaal voor lichte vakantieliteratuur.” Els (ambtenaar, 55)

“Het is een boek dat je eens je begonnen bent, niet kunt neerleggen. Stap voor stap wordt het mysterie iets kleiner, maar toch blijft het spannend tot de laatste pagina, wanneer je het niet meer verwacht.” Maayken

“Het dompelt je onder in een wirwar van personages en je drijft voort op hun ritme naar de ontknoping.” Marie-Paul (gepensioneerde, 62)

“Net zoals in ‘Het meisje in de trein’, weet Hawkins de spanning erin te houden tot op het einde. Je krijgt het gevoel dat je de inwoners van het dorp persoonlijk kent en dat het wel eens echt zou kunnen zijn.” Bram (onderstationschef bij NMBS, 26)