Deze put op Mars is onverklaarbaar

Mars
Foto NASA

Op een nieuwe foto van de marsverkenner van de NASA is rechtsboven een diepe put te zien. Voorlopig weet niemand hoe die daar komt.

Het lijkt wel of een marsmannetje met zijn marsschupje een put gegraven heeft in het oppervlak van zijn planeet, om vervolgens geniepig achter een marsstruik te gaan zitten om te kijken hoe de aardbewoners zich het hoofd breken over dat raadsel. Een betere verklaring is er voorlopig in elk geval niet.

Kraters

Er zijn heel wat kraters op Mars. Sommige zijn veroorzaakt door meteorietinslagen, andere door oude vulkaanuitbarstingen of door overstromingen van toen er nog water op Mars was. Maar deze diepe put met een doorsnede van enkele honderden meters kan niemand verklaren. Op de bodem is in elk geval een laagje ijs te zien.

Selfie

Rond het grote gat ligt bevroren koolstofdioxide. De cirkels die te zien zijn, zijn veroorzaakt door het sublimeren van bevroren koolstofdioxide. Dat betekent dat de stof in één keer overgaat van vast naar gasvormig, zonder via een vloeibare toestand te passeren.

De foto is genomen door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), een verkenner die al elf jaar lang rond de Rode Planeet cirkelt. Na twee jaar was zijn missie al voltooid, maar intussen blijft de MRO ons nog steeds van mooie plaatjes voorzien. Binnenkort misschien een selfie met een marsmannetje? Of is men daar het stadium van de selfie in de evolutie al gepasseerd?