Derde dader aanslag Londen is bekend

Daders

De Britse politie heeft de naam van de derde dader van de aanslag op London Bridge bekendgemaakt. Het gaat om de Marokkaanse Italiaan Youssef Zaghba.

De 22-jarige Zaghba (foto rechts) had een Italiaanse moeder en een Marokkaanse vader en hij woonde in de Italiaanse stad Bologna. Hij werd in maart 2016 op de luchthaven van die stad nog door de ordediensten tegengehouden toen hij naar Syrië wilde vertrekken. Hij werd toen opgepakt, maar werd later weer vrijgelaten. Eerder werden de twee andere daders al geïdentificeerd. Het gaat om de 27-jarige Khuram Butt (links) en de 30-jarige Rachid Redouane (midden). Zij woonden allebei in de Oost-Londense wijk Barking.

Bij de aanslag vielen 7 doden en 48 gewonden. Het drietal reed eerst met een bestelwagen in op voetgangers op Londen Bridge en stak daarna in het wilde weg mensen neer in de buurt van Borough Market. Alle aanvallers werden door de politie uitgeschakeld binnen de acht minuten nadat de veiligheidsdiensten gebeld waren.

Staatsbezoek

Intussen vraagt de Londense burgemeester Sadiq Khan dat het geplande staatsbezoek van Donald Trump aan Groot-Brittannië afgelast wordt. De Amerikaanse president had een uitspraak van Khan op Twitter uit zijn context gerukt en bekritiseerd. Volgens Trump zei Khan dat er geen reden tot ongerustheid was over terrorisme, terwijl hij in het correcte citaat zei dat Londenaars zich geen zorgen hoefden te maken om de grote politiemacht op straat. In een volgende tweet zei Trump nog dat de Londense burgemeester zich bediende van “een zielig excuus”.

Steun

Verschillende hooggeplaatste politici, waaronder de Britse premier Theresa May en de burgemeester van New York Bill de Blasio, hebben Khan gesteund. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vond de tweet van Trump ‘not done’, maar hij ziet geen reden om het staatsbezoek af te gelasten. Op Twitter kreeg de burgemeester van Londen eveneens veel bijval.

Na de aanval heeft premier May aangekondigd dat er een onderzoek komt naar het handelen van de veiligheidsdiensten. Intussen is immers gebleken dat minstens twee van de drie aanvallers bekend waren bij MI5.