Winstverwachting luchtvaartsector omhoog

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wereldwijde luchtvaartsector kan dit jaar rekenen op meer winst dan eerder werd gedacht. Brancheorganisatie IATA verhoogde maandag zijn winstverwachtingen van 29,8 miljard naar 31,4 miljard dollar.

Volgens IATA kunnen luchtvaartmaatschappijen profiteren van de aantrekkende wereldeconomie. Daardoor stijgt het aantal passagiers in de loop van het jaar met 7,4 procent. Ook het vrachtvervoer stijgt meer dan gedacht.

De aantrekkende vervoerscijfers maskeren dat de winstgevendheid in de branche onder druk staat. Dat komt doordat de brandstof-, arbeids- en onderhoudskosten stijgen. Per passagier wordt dit jaar gemiddeld 7,69 dollar verdiend. Dat was vorig jaar nog ruim 9 dollar en het jaar daarvoor meer dan 10 dollar. IATA-topman Alexandre de Juniac waarschuwt maatschappijen goed op extra kosten door bijvoorbeeld belastingen en huisvesting te blijven letten.

IATA wijst erop dat er grote regionale verschillen zijn. De helft van de winst van de sector komt uit Noord-Amerika, al staat daar de winstgroei iets onder druk. In Europa zal de winst uitkomen op 7,4 miljard dollar, tegenover 8,6 miljard een jaar eerder. Het aantal passagiers groeit met 7 procent, iets meer dan eerder werd voorspeld. De Europese maatschappijen hebben wel last van een negatief effect van terreurdreiging.

bron: Belga